کتاب سرمایه اجتماعی، هویت و فرهنگ شهری در شهرهای جدید
کتاب سرمایه اجتماعی، هویت و فرهنگ شهری در شهرهای جدید
سرمایه اجتماعی، هویت و فرهنگ شهری در شهرهای جدید
نویسنده:
سعید معیدفرد
ناشر:
مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی
تعداد صفحه:
۱۵۹
زبان نوشتار:
فارسی
سال انتشار:
۱۳۹۶
نوبت چاپ:
اول
معرفی کتاب سرمایه اجتماعی، هویت و فرهنگ شهری در شهرهای جدید
این همان پنداری تولید فضای کالبدی با تولید فضای اجتماعی یکی از نگرشهای اشتباه در خصوص شهرهای جدید است که منجر به شکست تعداد زیادی از آنها در کشورهای مختلف شده است، بطوریکه نتوانسته اند در عمل به اهداف مطرح در هنگام طراحی شان دست یافته و در جذب جمعیت و ساختن زندگی پویای اجتماعی، موفق عمل کنند.
این معضل در مورد شهرهای جدید ایران هم، که بخشی از سیاست توسعه ی مسکن هستند، صدق می کند. این سنخ از شهرها مشکلاتی جدی در «جذب جمعیت»، «احساس تعلق»، «هویت شهری»، «تعاملات اجتماعی، آسیب های اجتماعی» و... دارند که به نوعی نمودهایی از ضعف هویت و سرمایه اجتماعی آنهاست.
«فرهنگ» عاملی است که میتواند با اتکاء به معانی و ارزش های مشترک اش به فضای کارتوگرافیک شهرهای جدید و نیز انبوه انسان های ناشناس و بیگانه، معنا و هویت بخشیده و کیفیت زندگی اجتماعی شان را ارتقاء بخشد.
در این نوشتار پس از طرح مباحث نظری، ۱) تولید و مبادله زبان نشانه ای شهر، ۲) تولید بسترهای نهادی فرهنگ مردمی و ۳) بهره گیری از فرهنگ های منطقه ای، به عنوان چارچوبی مفهومی برای برنامه ریزی فرهنگی شهرهای جدید، مطرح شده اند که عملیاتی شدن آنها می تواند منجر به هویت بخشی و ارتقای سرمایه اجتماعی شهرهای جدید، به مثابه ی یک استراتژی توسعه شود.