یخچالهای طبیعی تودههای عظیمی از یخ میباشند که به مرور زمان و در مناطقی که متوسط سالانه بارش برف از میزان ذوب آن بیشتر باشد، تشکیل میشوند. این منابع علاوه بر اینکه می-توانند نقش تنظیم کننده های طبیعی جریان رودخانه های پایین دست خود را عهدهدار باشند، از کارکردهای مهم دیگری از منظر زیست- محیطی، ژئومورفولوژیکی و اقلیمشناسی نیز برخوردار هستند.
این كتاب در سه بخش اصلی شامل: مباحث عمومی درباره یخچال های طبیعی، موارد مربوط به اهمیت و كاركرد یخچال ها و شرح کلی یخچال های طبیعی ایران تدوین شده است.
در بخش اول کتاب، مفاهیم پایه علم یخچالشناسی، شامل نحوه تشکیل یخچالها، شاخصههای اصلی یخچالها، معادلات حاکم بر مکانیک یخچالها، رفتارهای فرسایشی و هیدرولوژیکی و همچنین روشهای سنجش از دوری در مطالعه آنها ارائه گردیده است.
بخش دوم کتاب اختصاص به شرح کارکردهای طبیعی یخچالها و اهمیت مطالعه آنها از جنبههایی نظیر تغییر اقلیم، دیرینهشناسی، مسائل زیست محیطی و همچنین نگاه حاکم در توسعه تحقیقات پیرامون آنها در سطح بینالمللی دارد.
نهایتا در بخش سوم کتاب به شرح خصوصیات کلی یخچالهای طبیعی ایران، اهمیتها و بررسی رویکردهای مناسب برای مطالعه عملیاتی پیرامون آنها پرداخته شده است.
فهرست مطالب:
فصل1: مفاهیم اولیه و طبقه بندی یخچالها
فصل2: دینامیك و فرآیندهای مؤثر در تشكیل یخچالها
فصل 3: بیلان جرمی یخچالها
فصل 4: فرآیندهای فرسایشی یخچالها
فصل 5: روابط حاكم بر جریان یخچالها و مدلسازی عددی آنها
فصل6: هیدرولوژی یخچالها
فصل7: اندازهگیری میدانی شاخصهای مهم یخچالها
فصل8: كاربرد سنجش از دور در مطالعه یخچالها
فصل9: اثرات تغییر اقلیم بر حوضههای یخچالی
فصل10: بازسازی شرایط دیرینه با استفاده از یخچالها
فصل11: گونههای گیاهی و جانوری در محیطهای یخچالی
فصل12: راهبرد مؤسسات بینالمللی در مطالعه و پایش یخچالها
فصل13: موقعیت و شرایط كلی یخچالهای ایران
فصل14: بررسی اهمیت یخچالهای ایران
فصل15: رویكردهای پیشنهادی برای مطالعه و پایش یخچالهای ایران
منابع
پیوست ها