شبکه راهآهن به عنوان یک سیستم حمل و نقل در هر جامعه، خط مواصلاتی است که می تواند کلیه قطب های اجتماعی، اقتصادی، نظامی، کشاورزی و… را به یکدیگر وصل کرده و در هر مرحله بیشترین حجم کالا را با ضریب اطمینان نسبتاً بالا به مقاصد موردنظر حمل نماید. امروزه راه آهن در یک دوره بازسازی به سر می برد. خطوط جدید با سرعت های بالا در حال اجرا بوده و خط های قدیمی در حال نوسازی اند. آگاهی از مسائل زیست محیطی، تراکم روزانه مسافر در فرودگاه ها و ترافیک زیاد جاده ها و جستجو برای ایمنی بیشتر نقش جدیدی را در حمل و نقل به راه آهن واگذار کرده است.
جنبه های دیگر کتاب مهندسی راهآهن تئوری و کاربرد
این کتاب با توجه به برتری های متعدد آن، ازجمله پوشاندن جنبههای مختلف مهندسی راه آهن، سازگاری با مقررات اتحادیه بین المللی راه آهن ها(UIC)، تلفیق تئوری و کاربرد، ارائه فرمول بندی و نمودار برای تمام مباحث فنی و جدید بودن انتشار آن در اروپا می تواند نیاز دانشجویان را در سطوح مختلف کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا تامین نماید. همچنین در طراحی و اجرا برای مهندسین مشاور و پیمانکاران نیز مفید می باشد.
کتاب حاضر نه کاملاً فنی و نه صرفاً اقتصادی است، بلکه یک دید همه جانبه به خوانندگانی می دهد که اساساً در قلمرو فنی مهندسی قرار دارند.
همچنین منابع کافی و سازمان یافته ای که فصول مختلف کتاب را پشتیبانی مینماید باعث غنی شدن این مجموعه گردیده است و برای هدایت ذهن خوانندگان مفید خواهد بود. هر فصل شامل تحلیل علمی پدیده های مورد مطالعه و کاربرد آنها، نمودارها و ضوابط طراحی بخش های مختلف راه آهن می باشد. بدین ترتیب هم نیاز به تحلیل تئوریک پدیدهها و هم نیاز مهندسین به جداول، نمودارها، آیین نامه و غیره، مرتفع گردیده است.
فهرست کتاب مهندسی راهآهن تئوری و کاربرد
فصل اول: راه آهن و حمل و نقل فصل دوم: سیستم خط فصل سوم: بستر راه آهن فصل چهارم: رفتار مکانیکی خط فصل پنجم: ریل فصل ششم: تراورسها و پابندها فصل هفتم: بالاست فصل هشتم: اثرات جانبی- خروج از خط فصل نهم: قرارگیری خط فصل دهم: سوزن ها و تقاطع ها فصل یازدهم: تعمیر و نگهداری خط فصل دوازدهم: دینامیک قطار فصل سیزدهم: کشش دیزلی و برقی