معرفی کتاب مهندسی ژئوتکنیک (طراحی، کاربرد، مخاطرات)
در مهندسی عمران، هرگونه هر گونه طرح و ساخت بدون ملاحظه مشخصات مصالح بستر تقریبا غیر ممکن است. عملکرد مناسب، ایمن، پایدار و اقتصادی سازه های زمینی، نهایتا توسط سیستم پی یا فونداسیون مستقر در بستر مصالح طبیعی تحت تاثیر قرار گرفته و یا حتی دیکته می شوند. جهت اجرای پروژه های عمرانی اغلب از مصالح ژئوتکنیکی بعلت ارزانی و سهولت دسترسی استفاده می شود.
فهرست : فصل اول : تنش در خاک فصل دوم : انواع فونداسیون ها و تعیین ظرفیت باربری خاک و سنگ فصل سوم : نشست ، تورم ، انقباض و جا به جایی فصل چهارم : شیب های و شیروانی های خاکی یا سنگی و تحلیل پایداری فصل پنجم : رانش خاک ، دیوار های حائل و ملاحظات طراحی فصل ششم : ژئوسنتتیک ها فصل هفتم : کار های خاکی و گودبرداری فصل هشتم : کار های خاکی در راهسازی فصل نهم : سد های خاکی و سنگی فصل دهم : بهسازی ، تثبیت و تسلیح خاک ها فصل یازدهم : خاک ها ، سنگ های مساله دار فصل دوازدهم : ژئوتکنیک لرزه ای فصل سیزدهم : فرونشست در اثر عوارض زیر سطحی فصل چهاردهم :ژئوتکنیک زیست محیطی فصل پانزدهم : فرسایش آبی - خاکی و چگونگی مقابله
در سه فصل نخست کتاب همچنین، پس از معرفی تنشهای درجا در خاک، معرفی اجمالی از انواع پیها اعم از سطحی و عمیق و ظرفیت باربری خاک مورد بررسی نویسندگان قرار گرفته است.
«شیبهای خاکی و سنگی» عنوان فصل چهارم از این کتاب دانشگاهی است که در آن به سازههای طبیعی و مصنوعی و تحلیل و پایداری آنها در مقابل عوارض زمینی اشاره شده است و در پایان فصل نیز طراحی دیوارهای حایل به مهندسان پیشنهاد و مراحل اجرای آن نیز تشریح شده است.
«ژئوسنتیکها»، «کارهای خاکی و گودبرداری»، «راهسازی» و «سدهای خاکی و سنگی» عناوین فصلهای پنجم تا هشتم این اثر را شامل میشوند.
فصل نهم کتاب به «ساخت و اجرای سدهای خاکی» اختصاص دارد که در آن علاوه بر ارایه مطالبی درباره اجرای سدهای خاکی، ملزومات طراحی این نوع سدها و بهسازی آنها نیز به مهندسان پیشنهاد شده است.
از دیگر سرفصلهای مهم این کتاب دانشگاهی میتوان به ارزیابی مخاطرات، فرونشستها در خاک، انجام آزمایشات خاکی و گسیختگیهای پیشآمده در زلزله اشاره کرد.