کتاب همراه ناظر ساختمان میتواند مورد استفاده کلیه اساتید، مدیران اجرایی، ناظران ساختمان، دانشجویان و فارغالتحصیلان رشتههای مهندسی عمران، معماری، مکانیک و برق، کارفرمایان، کارشناسان، مشاوران، پیمانکاران و کلیه علاقهمندان به صنعت ساختمان قرار گیرد.
فهرست مطالب:
پیشگفتار
مقدمه
فصل اول: اخلاق مهندسی
فصل دوم: سازمانها و عوامل اجرایی- كارگاهی مسئول در ساخت و ساز شهری
فصل سوم: بررسی چالشهای حرفه نظارت و ناظران در ساخت و سازهای شهری
فصل چهارم: گزارش و گزارشنویسی
فصل پنجم: چكلیستهای نظارت بر اجرای ساختمان
فصل ششم: مستندسازی پـروژه و تهیه گزارش با استناد به مفاد قانونی (بهصورت مصور)
فصل هفتم: آشنایی با مراجع قضایی و انتظامی و مروری بر قوانین حقوقی مهم برای ناظران
فصل هشتم: بیمه و مالیات
مروری کلی بر کتاب:
فصل اول کتاب:
در این فصل به بررسی موضوع اخلاق مهندسی پرداخته شده است. مهندسی یک حرفه عالی است. تعهد بزرگ یک مهندس این است که کارهای او آشکار و در معرض دید همگان است . اعمال یک مهندس مرحله به مرحله مشخص است و او نمیتواند از پذیرش خطایش طفره برود.
کیفیت و کمیت ارائه خدمات و خصوصا تولیداتی که توسط مهندسان ارائه میشود رابطه تنگاتنگی با کیفیت زندگی انسانهای جوامع امروزی در سطوح فردی گروهی و سازمانی ایفاء مینماید، که در صورت لحاظ نکردن اخلاق در ابعاد فردی و اجتماعی و مسئولیتپذیری میتواند به فاجعهی جبران ناپذیر از جهات مختلف منجر شود.
فصل دوم کتاب:
در این فصل به بررسی نقش عوامل مسئول در ساخت و سازهای شهری پرداخته میشود. نقش سازمانها و عوامل مسئول در فرآیند ساخت و ساز شهری در مواردی مانند تدوین مقررات و استانداردها، کنترل کیفیت مصالح، کنترل عملکرد عوامل انسانی دست اندر کار و … را تحت تاثیر خود قرار میدهد. به طور مستقیم وزارت راه و شهرسازی، وزارت کشور، وزارت کار و وزارت صنایع با این صنعت در ارتباط میباشند که به اهم نقش این دستگاهها پرداخته شده است.
فصل سوم کتاب:
در این فصل به بررسی چالشهای حرفه نظارت و ناظران در ساخت و سازهای شهری پرداخته شده است. همواره بخش وسیعی از انتقادات در مواجهه با حوادث معطوف به ناظران بوده است. و در این مواقع نخستین افرادی که مورد اتهام و اقدامات انتظامی و قضایی قرار میگیرند این گروه هستند. با توجه به اهمیت موضوع کیفیت ساخت و ساز و بررسی موانع جهت رفع مشکلات، در این فصل ضمن تعریف نقش و جایگاه ناظران در نظام ساخت و ساز شهری، چالشهای پیش روی این حرفه جهت آگاهی بخشی و اعمال اصلاحات توسط مسئولین شناسایی و بررسی میگردد.
فصل چهارم کتاب:
در این فصل به بررسی موضوع گزارشنویسی توسط مهندسان ناظر پرداخته شده است. اهداف معمول مهندس ناظر از تهیه گزارش عبارت است از انجام تکلیف اطلاع رسانی، بیان مشکلات و معایب و نواقص و درخواست کمک و هماهنگیها میباشد. دراین فصل به طور کامل شیوه نگارش گزارشها توسط مهندس ناظر بیان شده است.
فصل پنجم کتاب :
این فصل به بررسی موضوع چک لیستهای نظارت بر اجرای ساختمان میپردازد. چک لیست مجموعه سوالاتی منظم و هدفمند است که به تفکیک مراحل اجرایی تهیه شده و ارتباط بین فرآیندهای کنترلی را فراهم مینماید. انجام هر فعالیت کنترلی بدون ابزار چک لیست بسیار دشوار و به عبارتی غیر ممکن است. چک لیستهای این فصل به گونهای طراحی شده است که علاوه بر اینکه ابزاری مناسب برای ناظران و بازرسان به جهت کنترل مراحل مختلف اجرایی محسوب میگردد، میتواند به عنوان نقشه راه مراحل مختلف و ترتیب عملیات ساختمانی را برای مجریان و سرپرستان کارگاه نیز مشخص نماید.
فصل ششم کتاب:
این فصل به بررسی مستندسازی پروژه و تهیه گزارش با استناد به مفاد قانونی میپردازد. هدف ازاین بخش آشنایی با روش مستندسازی و ثبت دقیق کلیه موارد مشاهده شده در بازدید شامل میزان پیشرفت عملیات ساختمانی، رعایت ضوابط شهرسازی، بررسی مطابقت موارد اجرا شده با نقشههای مصوب، بررسی ضعفها و اشکالات فنی و ایمنی موجود در کارگاه با اسناد به تصاویر و مواد قانونی مندرج در مقررات ملی ساختمان و نشریات نظام فنی و اجرایی و سایر قوانین جاری کشور، ارزیابی عملکرد عوامل اجرایی پروژه در مراحل مختلف کار و تهیه بانک اطلاعات از کلیه عوامل اجرایی پروژه میباشد. در این فصل مراحل تهیه مستندات و نکات حائز اهمیت در بازدیدها به صورت گام به گام ارائه شده است.
فصل هفتم کتاب:
موضوع مورد بررسی در این فصل از کتاب آشنایی با مراجع قضایی و انتظامی و مروری بر قوانین حقوقی مهم برای ناظران است. در ابتدا به آشنایی با مراجع قضایی کشور و حدود مسئولیتهای آنها پرداخته شده است. و در ادامه در ارتباط با شکایات کیفری و حقوقی و مراحل طرح شکایت و همچنین نکات مهم و نحوه تهیه اظهارنامه قضایی و تامین دلیل پرداخته شده است. و در انتها نیز برخی از مفاد قانونی که باید ناظران ساختمان از آنها اطلاع داشته باشند مطالبی ارائه شده است.
فصل هشتم کتاب:
در فصل پایانی کتاب به موضوع بیمه و مالیات پرداخته شده است. بیمه با ایجاد آرامش، اطمینان و امید به زندگی و فعالیتهای کم خطر برای شهروندان و فعالان اقتصادی از یک سو و تجهیز منابع سرمایهگذاری از سوی دیگر، نقش قابل ملاحظه ای در رشد و توسعه اقتصادی جوامع ایفا مینماید. در این بخش از کتاب به انواع بیمههای مرتبط با نظارت ساختمان و پوششها و کلوزهای مهم آن اشاره شده است.