واژه سازگاری الکترومغناطیسی یکی از شاخه های مهم در علم مهندسی برق می باشد که در خصوص طراحی بهینه تجهیزات الکتریکی و الکترونیکی و عملکرد صحیح این تجهیزات در محیط های مملو از میدان های الکترومغناطیسی و اختلالات بحث میکند. حداقل نمودن اثرات و تداخلات یک تجهیز بر عملکرد سایر تجهیزات و سیستم های الکتریکی، الکترونیکی، مخابراتی، پزشکی و... و نیز حداقل سازی اثرپذیری یک سیستم یا تجهیز از محیط اطراف بدلیل وجود تداخلات ناخواسته و در نهایت افزایش عملکرد بهینه سیستم ها و اجرای صحیح فرایندها و جلوگیری از حوادث ناخواسته ناشی از وجود تداخلات بر تجهیزات و تاسیسات، هدف اصلی از بهبود سازگاری مغناطیسی در صنعت می باشد.
اهمیت فراوان EMC در تجهیزات بسیار حساس پزشکی، مخابراتی، امنیتی، صنعتی، نظامی و ... و خسارت های ناشی از عدم توجه به این پدیده سبب افزایش توجه مهندسان و متخصصان زیادی بر این حوزه از دانش شده است. امروزه قوانین و استانداردهای EMC حتی در ساخت لوازم و اسباب بازیهای کودکان مد نظر قرار میگیرند.
حوزه EMC بسیار گسترده می باشد بطوریکه به تعبیری میتوان گفت تمام تجهیزاتی که بوسیله منابع الکتریکی تغذیه میشوند را تحت پوشش قرار میدهد. همه سیستم های مهندسی، مانند قسمت های: منابع تغذیه،کابل ها، بدنه ها، المان های اکتیو و پسیو، واحدهای پردازش اطلاعات و ... در این حوزه درگیر هستند.
کتاب حاضر به عنوان یک راهنمای عملی و بسیار ساده پدیده EMC را به مخاطبان خود معرفی میکند و بدور از پیچیدگیهای روابط ریاضی و قوانین الکترومغناطیس به سادگی راه حل ها و اقدامات ضروری را در اختیار خواننده گان به جهت جلوگیری از اثرات تداخلات الکترومغناطیس در تجهیزات و تاسیسات محیط ارائه میکند. این کتاب با توجه به دارا بودن مطالب و توصیه های بسیار مهم و کاربردی میتواند به عنوان یک مرجع عملی در کلیه صنایع برق، کنترل، مخابرات، مهندسی پزشکی، الکترونیک و ... در خدمت مهندسان، متخصصان و علاقمندان این حوزه باشد.
در اینجا برخود لازم میدانیم تا از استاد گرانقدر جناب دکتر شاهرخ شجاعیان بخاطر کلیه زحمات، راهنمائیها، نگارش مقدمه زیبایشان و بازنگری متون کتاب کمال تشکر را داشته باشیم. همچنین از آقای مهندس حامد ظفری بخاطر ویرایش کتاب و بررسی بخش های مخابرات آن تشکر مینمائیم .
کتاب حاضر برگردانی از یکی از اسناد شرکت اشنایدر با عنوان Electromagnetic compatibility- Practical Installation guidelines می باشد که در ترجمه آن تمام تلاش برای حفظ امانت داری متون سند مذکور شده است اما در پاره ای از موارد به جهت روان تر شدن و تسهیل در درک مطالب ارائه شده تغییرات و اصلاحاتی درآن اعمال گردیده است. در خاتمه ضمن سپاسگزاری از خوانندگان محترم، مزید امتنان خواهد بود که پیشنهادات، انتقادات و راهنمائیهای خود را از ما دریغ ننمایند.
عزت اله پرتوی شال
partoshal@yahoo.com
نگار میزبانی
n.mizbani@gmail.com
در علوم مهندسی، هر چند سال یکبار، به تناسب نیاز روز و جهت گیری تکنولوژی (که خود منبعث از سلایق جوامع انسانی است) جوانه ای متولد میشود. این جوانه نورسته گاهی آنقدر سریع رشد میکند و خود به نهالی و درختی تبدیل میشود، که مهندسین با سابقه و تحصیلات قدری کهن تر، از دنبال کردن آن باز میمانند. اغلب چنین است که تا نظام آموزشی به خود بجنبد و این شاخه های تازه را در برنامه درسی رشته های مرتبط بگنجاند، سال ها طول میکشد. در این زمان و تا رسیدن به شرایطی که بقدر کافی بستر آموزشی برای شاخه های مذکور پایه ریزی شود، نیاز بازار خدمات مهندسی در بالاترین حد و عرضه در این بازار در حداقل خود است. معمولاً در چنین شرایطی عده قلیلی از مهندسین به مدد همت شخصی و با پشتکار و پیگیری علیحده، سعی میکنند تخصص و دانش لازم را به دست آورده و هم نیاز بازار را پاسخ دهند و هم مزد تلاش و پرچمداری خود را بگیرند. برای این افراد، یافتن مراجع خوب و معتبر میتواند هدیه ای آسمانی باشد که راه را برایشان کوتاه تر و سختی مسیر را کمتر میکند.
مبحث اختلالات الکترومغناطیسی و سازگاری الکترومغناطیسی از جمله همان شاخصه های نسبتاً نو در مهندسی برق است که تا حدی هم ماهیتی بین رشته ای دارد. شاید به همین دلیل است که عملاً در برنامه رسمی دروس مقاطع کارشناسی یا تحصیلات تکمیلی دانشگاه ها هنوز جایگاه محکمی نیافته است. بطور همزمان و با رشد تجهیزات حساس صنعتی، پزشکی و نظامی و ... نیاز به افرادی با تخصص در این زمینه بطور روزافزونی رو به تزاید است. کتاب حاضر که توسط یکی از معتبرترین و خوشنام ترین کمپانیهای فعال در زمینه مهندسی برق تهیه شده، میتواند مرجع بسیار خوبی برای مطالعه مهندسین و دانشجویان علاقمند به این مبحث باشد.
شاهرخ شجاعیان
پاییز 99
ایشان دارای تحصیلات تکمیلی در رشته مهندسی برق و نیز تعلیم دیده دوره های تخصصیسیستم های ارتینگ و حفاظت در برابر صاعقه، در کشور آلمان می باشد. عمده فعالیت حرفه ای ایشان مشاوره، طراحی و تدریس سیستم های ارتینگ و حفاظت در برابر صاعقه بوده و مطالعه و تحقیق حالت های گذرا در سیستم های زمین و سازگاری میدان های مغناطیسی از حوزه های مورد علاقه ایشان می باشد. نامبرده یکی از اعضای فعال در کارگروه های تدوین دستورالعمل های ارتینگ، همبندی الکتریکی، حفاظت در برابر صاعقه و تجهیزات حفاظت در برابر اضافه ولتاژهای گذرا(SPD) شورای مرکزی نظام مهندسی کشوربوده اند. عضویت در کمیته ارتینگ سندیکاری صنعت برق و نیز ریاست هئیت مدیره انجمن صنفی کارفرمائی شرکت های مشاوران و خدمات دهندگان حفاظت فنی و ایمنی کشور در سوابق ایشان دیده می شود.
ایشان دانش آموخته ی رشته مهندسی برق، دارای تحصیلات تکمیلی در رشته کارآفرینی فناوری IT هستند. مهندس پایه یک نظام مهندسی ساختمان استان تهران در رشته طراحی و نظارت تاسیسات برقی ساختمان ها میباشند. سابقه ی فعالیت حرفه ای ایشان طراحی و نظارت تاسیسات برقی و اجرای سیستم های زمین و ارتینگ در پروژه های متعدد ساختمانی می باشد. ایشان دارای تحقیقات در زمینه ی سیستم های منابع تغذیه ی سوئیچنگ هستند و بررسی عملکرد حالت های گذرا و تاثیرات سوئیچینگ در ناپایداری شبکه، از علاقمندیهای ایشان است.