کتاب صدایی که شنیده نشد و آشنایی با نگرشهای اجتماعی فرهنگی و توسعهی نامتوازن در ایران اثر آقایان عباس عبدی، علی اسدی، مجید تهرانیان، محسن گودرزی می باشد که در نشر نی به چاپ رسیده است. با خرید و مطالعه این منبع، با بخشی از تحقیقات دهه 50 درباره طرح آینده نگری را آشنا خواهید شد. شما می توانید با دانلود کتاب های علوم اجتماعی، اطلاعات بیشتری درباره دیدگاه های گوناگون جامعه شناسی، روش شناسی و... به دست آورید.
قسمتی از صدایی که شنیده نشد
در سال های میانی ۱۳۵۰، دو وجه متعارض در جامعه ایران به چشم می خورد. چهره ظاهری در حال رشد و با ثبات خبر میداد گویی اکثریت جامعه از شتاب و جهت ترین زمان از جامعه ای در تغییرات رضایت دارند و همه در تلاشند تا جای خود را چنین جامعه ای ارتقاء دهند. در آن روزگار کمتر کسی بود که تصوری از سرنگونی نظام سیاسی در سال ۱۳۵۷ داشته باشد.
رشد جمعیت شهری، تغییر زندگی روستاییان شکل گیری طبقه متوسط اقتصادی، رشد صنعتی همگی نشانه هایی از خوش بینی به تحولات اجتماعی را در خود داشت. در کنار آن شکست نیروهای سیاسی مخالف حکومت و تثبیت قدرت سیاسی رژیم شاه در داخل و در منطقه این تصور را برای حکومت و کشورهای غربی ایجاد کرد که ایران «جزیره ثبات است.
با این حال، در همان سال ها، پدیده هایی جامعه ایران در شرف تکوین بود که سرنوشت دیگری را برای جامعه ایران رقم می زد. که از دیدها پنهان مانده بود. پدیده های فرساینده قدرت حکومت در حال شکل بستن بود ولی شکوه و قدرت ظاهری کمتر مجالی برای دیدن آن می گذاشت این تناقضی بود که از دید کسانی که در جامعه آن روز زندگی میکردند پنهان مانده بود با چندان به چشم نمی آمد.
پژوهش های «آینده نگری از نادر پژوهش هایی است که چنین تناقضی را نمایش می دهد. بر خلاف خوش بینی های رایج زمان این تحقیق ناهمواری و تلاطمات ناشی از توسعه نامتوازن را آشکار این حال این سؤال پیش می آید که محققان تا چه حد قادر به تفسیر یافته های به دست آمده از این تحقیق در چارچوبی واقع بینانه بودند.
به نظر می رسد فضای رسمی، سرمست از تسلط و قدرت خود امکان دیدن واقعیت متناقض ناشی از رشد اقتصادی را نداشت. نبود آزادی بیان، جلوی اعتراض صداهای مخالف را گرفته ولی آن را خاموش نکرده بود نبود آزادی همه را از حکومت گرفته تا نخبگان و مردم عادی به توهم مبتلا کرده بود. امروز که از آن زمان فاصله گرفته ایم به روشنی می توان دید چگونه حکومت خود فریفته پیام های دستگاه های تبلیغاتی خود شد.